Kompatibilita NFC tagů a štítků s mobilními telefony a tablety

Kompatibilita NFC tagů a štítků s mobilními telefony a tablety

V tomto příspěvku naleznete stručné shrnutí možností kompatibility NFC tagů a štítků s mobilními telefony a tablety.

Značkové NFC štítky a klíčenky

Určitě jste zaznamenali, že na trhu existují značkové NFC štítky např. od společnosti Sony nebo Samsung, které slouží jako spouštěče nejrůznějších úloh. Z názvů jejich výrobců by se mohlo zdát, že jsou dané NFC štítky kompatibilní pouze se zařízeními daného výrobce. Není tomu tak. Štítky Samsung TecTiles, stejně jako klíčenky Sony XPeria SmartTags a další musí splňovat NFC normu, a proto fungují s libovolným NFC zařízením (např. Nokia, LG).

 

V čem se tedy značkové a neznačkové NFC štítky?

Pouze hezkým vzhledem a vysokou cenou. Příkaz, který je na nich uložený si totiž můžete úplně sami uložit do jakéhokoliv jiného NFC štítku (tagu, klíčenky), který má dostatečnou kapacitu (a rozhodně nižší cenu).

 

Jak na vlastní štítek?

V první řadě si vyberte některý NFC štítek s potiskem vhodným Vaše zamýšlené použití. Množství různých NFC štítků naleznete zde: http://www.nfcmix.com/cs/4-nfc-stitky. Obdobně lze použít i libovolné NFC tagy a další NFC produkty z naší nabídky.

 

Jak na to Vám prozradí názorné video:

 

Pokud Vás zaujal nápad vyrobit si své vlastní chytré NFC štítky, doporučujeme přečíst si tento instruktážní článek.

 

Definice NFC technologie

Near Field Communication je komunikační technologie, při které může docházet k přenosu dat mezi dvěma zařízeními, a to pouze na krátkou vzdálenost maximálně několika centimetrů. NFC funguje na principu elektromagnetického indukce, přičemž frekvence záření je pevně stanovena na 13,56 MHz. Právě tato hodnota je pro vytyčení pojmu NFC velmi zásadní, protože se jedná o jedinou povolenou frekvenci, na které může přenos dat pomocí NFC probíhat. Tuto a další podmínky definuje NFC norma IS0 18092, která mimo jiné zaručuje, že všechna zařízení s označením NFC budou plně kompatibilní se všemi ostatními NFC zařízeními. Zjednodušeně řečeno - pokud má Váš mobilní telefon, či tablet zabudovanou funkci NFC, bude Vám fungovat se všemi NFC tagy a štítky nejrůznějších tvarů, velikostí i značek.

 

Jedinou výjimku v našem eshopu NFCmix.com tvoří tagy řady Mifare 1K, které nesplňují ISO 18092, takže nejsou NFC standardizované. Ačkoliv většina mobilních zařízení dokáže Mifare 1K rozpoznat, není to nutně podmínkou, proto doporučujeme před zakoupením těchto tagů prověřit kompatibilitu s Vašim zařízením. V minulosti se jednalo o nejpoužívanější bezkontaktní čip, ale v dnešní době se od jeho používání postupně upouští a například Samsung Galaxy S4 již Mifare 1k nepodporuje.

Posted in Novinky ze světa NFC Za oponou NFCmixu   2014-12-29 14:23:43
comments powered by Disqus